olieverf schilderen

Olieverf schilder technieken – Er zijn veel manieren om olieverf schilderijen te schilderen

Olieverf is een van de meest veelzijdige en flexibele schilder methoden.

olieverf schilderen

Klik op de afbeelding om direct naar de olieverf schilder cursus te gaan

olieverf schilderen

Er zijn veel verschillende schilder technieken en effecten mogelijk met olieverf. Olieverf kan toegepast worden in dunne transparante glazuur of wassen, ook kan de olieverf gemengd worden tot een dikke substantie om aangebracht te worden met een schildersmes. Er zijn echt legio methodes om olieverf toe te passen, daarom is olieverf ook een prachtig medium om te gebruiken voor je schilderij.

 

Hier zal ik een aantal van de vele manieren beschrijven waar en hoe je olieverf kunt toepassen op een schilderij

Schilderen op een gekleurd oppervlak

Bij het gebruik van een wit doek kan het soms zo zijn dat het te licht is of dat er te veel contrast ontstaat bij het schilderen, waardoor het begin van het schilderen moeilijker is. Als je het doek aan het begin een uniforme kleur geeft, is het een stuk makkelijker om het contrast van het schilderij te bepalen. Je kunt hiervoor elke kleur gebruiken die je wilt, echter de meest gebruikelijke kleuren zijn geel, bruin en warme tinten rood, die er voor zorgen dat je een erg mooie rijkdom aan kleuren krijgt bij het eindresultaat.

Een voorbeeld hoe je een schilderij kunt schilderen op een gladde ondergrond met behulp van gele oker en gebrande omber. Het eerste wat je dient te doen is het mengen van de gele oker en de gebrande omber, dit doe je met een verfverdunner zoals terpentine of een in water oplosbare olieverf. Breng daarna het mengsel niet te zuinig aan, door het gebruik van een grote kwast met grote haren. Laat het mengsel voor een aantal minuten zitten en veeg daarna het overtollige weg met een doek.

Olieverf gebruiken met een droge borstel

De droge borstel techniek pas je toe met een kleine hoeveelheid olieverf rechtstreeks uit de tube, die daarna heel dun wordt aangebracht met de borstelharen. Deze olieverf techniek werkt het best op een ruw oppervlak. Daar er aan de bovenste delen van het schilder oppervlak de olieverf blijft plakken, terwijl de onder liggende lagen vrij blijven van verf. Op deze manier maak je een zogeheten gebroken kleur effect waar de kleur van het schilder oppervlak door heen schijnt.

Nat in nat schilderen oftewel alla prima schilderen

Nat in nat schilderen oftewel alla prima schilderen, is ook wel bekend als het directe schilderen, waarbij het werkstuk in korte tijd word voltooid. Gewoonlijk word er met olieverf gewacht op het drogen van de eerst aangebrachte laag verf, met nat in nat schilderen gebeurd dit niet, op deze manier kan een olieverf schilderij al binnen een halfuur klaar zijn.

De olieverf wordt direct op het doek nat op nat aangebracht, vaak zonder eerst van te voren te schetsen. Wat wel makkelijk kan zijn is om een schets te maken met verdunde olieverf, zo heb je toch een beetje een idee waar je de kleuren zult gaan plaatsen. Waar wel op gelet dient te worden is dat het kunstwerk niet al te vlekkerig of modderig wordt door het niet goed toe passen van kleur combinaties. Het nat in nat schilderen vergt zeker wel oefening, dus wees niet verbaast als de eerste olieverfschilderijen niet worden wat je hoopte. Maar het blijven oefenen met jouw fantasie kan in de loop der tijd prachtige stukken voortbrengen.

Olieverf en schildersmessen

Als je nog nooit et schildersmessen hebt gewerkt, dan is het het een goed idee om dat eens te proberen. Deze schilder methode is heel anders dan het traditionele schilderen met een kwast, dit zul je merken als je de eerste strijk maakt met het schildersmes. Olieverf schilderen met een schildersmes kun je goed vergelijken met het aanbrengen van boter op een boterham. Mijn ervaring is dat je het best geen gebruik maakt van een paletmes, daar ze anders geconstrueerd zijn en niet gemaakt zijn om te schilderen. Schildersmessen hebben veel meer flexibiliteit en zijn er in alle soorten vormen en maten. De olieverf kun je met een schildersmes makkelijk manipuleren door alleen maar de positie van je hand te veranderen op het handvat van het schildersmes. Je kunt bijvoorbeeld je hand laag op het handvat van het schildersmes houden om de olieverf over je werk te smeren. Beweeg je hand iets naar boven van het handvat en je kunt zo je vinger gebruiken om voorzichtig het schildersmes in de olieverf te drukken, om kleine stukjes verf kleur te deppen. Ook kun je het schildersmes op zijn zijde keren om olieverf weg te schrapen of om het maken van strakke lijnen.

Glasverftechniek

Als je deze techniek nog nooit hebt toegepast met olieverf, dan is het zeker leuk om eens te proberen. Je kunstwerk zal er heel anders uitzien bij het gebruik van de glasverftechniek in vergelijking met de traditionele olieverf mengtechniek. Glas heeft normaal gesproken de neiging om kleuren te gebruiken voor luminescentie (het uitzenden van licht door stoffen). De kleuren worden niet voor het aanbrengen gemengd, maar worden optisch gemengd met het behulp van transparante kleur lagen. Om bijvoorbeeld de kleur groen toe te passen met de glasverftechniek, meng je niet eerst geel en blauw op je schilderspalet, maar breng eerst een dun laagje blauwe olieverf aan op het glas en wacht totdat het gedroogd is, om daarna een dun laagje gele olieverf aan te brengen zodat je een groene kleur krijgt. Waar wel op gelet dient te worden, is dat iedere laag eerst helemaal opgedroogd is, voordat de volgende laag olieverf aangebracht kan worden. De eerste stap bij het gebruik van de glas schildertechniek is vaak om een monochromatische ( verschillende waarden van een zelfde kleur) te maken als onder schildering. Door gebruik te maken van maar één kleur zal je helpen om je te concentreren op het creëren van de juiste vorm, in plaats van druk bezig te zijn met het kiezen verschillende kleuren. Daar je altijd moet wachten voordat de eerste olieverf laag droog is. De glasverftechniek is ook een olieverf techniek die je niet zomaar onder de knie hebt, maar zoals bij vele schilder technieken kun je zeggen: oefening baart kunst.

Zelf aan de slag met olieverf

Wil jij vandaag nog aan de slag met olieverf, dan kan ik je de leuke video cursus van Alex aanraden. Deze schilder cursus geeft je duidelijke informatie over het gebruik van olieverf. Deze informatie word zowel in tekst als in video beeld weergegeven. Klik op  Op deze manier leer jij stap voor stap prachtige schilderingen te maken met olieverf. om direct naar de website van Alex te gaan, om vandaag nog te starten met deze geweldige olieverf cursus.